VÝSTAVA: Počátky lyžníků v Beskydech

VÝSTAVA: Počátky lyžníků v Beskydech

2 min 47 s

Počátky lyžníků v Beskydech jsou opředeny velkým tajemstvím, víte jakým? Jak vůbec vznikly lyže a jednotlivé styly lyžování? Už jste viděli expediční saně, telemarkové lyže, medaile olympioniků, nebo tulení pásy? Zbrusu nová výstava je nabitá informacemi o počátcích lyžníků v Beskydech a představí nejen rozsáhlou sbírkou lyží všeho druhu, saní, ale také unikátní historické fotografie ze soukromých archivů i další zajímavé exponáty.


Výstava je rozdělena do několika částí a seznámí malé i velké diváky s vývojem jasankových lyží v Evropě, s počátky zimních sportů v Beskydech, připomene 60. výročí sjezdového lyžování na Bílé i olympioniky v letech na lyžích.

Část výstavy mapuje také přesah historických lyží do současnosti, seznámí návštěvníky například s poutavým příběhem vývoje skialpových lyží nebo s obnoveným řemeslem výroby jasankových lyží.

Závěr výstavy je věnován dobrodružným expedicím na jasankových lyžích za polární kruh nebo na Balkán a novodobým závodům na historických lyžích. 

Výstava je doplněna o krátký film, fotokoutek, interaktivní prvky a doprovodný program.

Bližší informace k výstavě také na stránkách spolku Elegant, který výstavu ve spolupráci s Ostravským muzeem připravil: https://elegantspolek.cz/akce/pocatky-lyzniku-v-beskydech/

Zdroj: Ostravské muzeum



Pomoc Ukrajině