BD JčK - Vimperské gymnázium přivezlo světový uspěch

BD JčK - Vimperské gymnázium přivezlo světový uspěch

8 min 46 s

Na republikovém finále středních škol v přespolním běhu vylovila děvčata ze Stříbrného rybníka zlato a s ním letenky do Izraele !!! (zpráva z 21.10.2013)


Vynikajícího úspěchu dosáhla pětice běžkyň z vimperského gymnázia, závodnic Ski klubu Šumava a Sokola Stachy, na pátečním republikovém finále středních škol v přespolním běhu. Tento závod se konal v rekreačním areálu Stříbrný rybník u Hradce Králové a právo zúčastnit se, si muselo každé družstvo vybojovat vítězstvím v krajských kolech této soutěže. Do finále tedy postoupilo 14 nejlepších družstev z celé republiky, a to jak v kategorii chlapců, tak v kategorii děvčat. Naše gymnázium je tradičním účastníkem a tudíž nemohlo chybět vedle už zmíněných děvčat i naše chlapecké družstvo. Dříve byla celá akce koncipována jako dvoudenní, avšak v posledních letech se z úsporných důvodů jezdí pouze na otočku.  Takže nás v páteční závodní den, již od brzkého rána, čekala nezáživná téměř čtyřhodinová cesta a na prohlídku závodní tratě nastoupili naši závoďáci trochu malátní a polámaní. Naštěstí starty dorosteneckých kategorií byly na pořadu až jako poslední a ostřílení závodníci a závodnice z města pod Boubínem dokázali během zapracování před závodem naladit své běžecké motory na optimální úroveň.

 Nejprve tedy hromadný start děvčat. Hned po startu bylo velice husto, každá z téměř 80 závodnic na startu si chtěla vytvořit co nejlepší pozici. Postupně se startovní pole natáhlo a na rovinatém okruhu se běžel pořádný kvapík. V polovině úvodního kola se již na špici objevila naše Natálka Grabmüllerová, kolem desátého místa krásně spolupracovala Karolína Daverná s Terezou Vostradovskou. Zhruba na dvacáté pozici pak běžela Tereza Řezníková a v kontaktu kolem třicítky další naše Tereza – tentokrát Kreuzigerová. V průběhu závodu se naše holky ukázaly jako velké bojovnice, a i když jim rovinatý profil trati příliš neseděl, postupně své pozice ještě vylepšovaly.

 Vůbec pak nevadilo, že Natálce těsně uniklo vítězství po boji v cílové rovince. Kájina totiž finišovala jako šestá, hned za ní na sedmém místě Terezka Vostradovská a Terezka Řezníková se v druhém kole posunula na konečné 15. místo. Ani Tereza Kreuzigerová v druhém kole neztratila a tak děvčata v celkovém součtu bodů 30 o deset bodů porazila favorizované běžkyně z Nového Města na Moravě. A mohlo se začít slavit. A bylo co! Vítězstvím v republikovém finále získalo družstvo právo reprezentovat naši školu, město a celou Českou republiku na světovém finále této soutěže, které se bude konat na jaře příštího roku v izraelském Jeruzalému !

 Teď ale na chvilku konec euforie – kluci jdou na start!!

 Mela po startovním výstřelu několikanásobně překonala dámskou tlačenici a startovní pole připomínalo stádo splašených kopytníků. Už od začátku bylo jasné, že kluci budou mít chlebíček v Hradci daleko tvrdší. Časem se startovní pole trochu stabilizovalo a uklidnilo, ale to tempo, to byl kalup stále jako hrom. Naši – převážně prváci – statečně bojovali proti až o dva roky starším soupeřům. Nakonec to bylo v cíli pro naše barvy takto: Jirka Mánek 10. místo, Honza Kaifer 12. místo, Tomáš Kalivoda 24. místo a Honza Švejda 31. místo, bodujícím členům týmu kryli záda v polovině startovního pole (kolem 40. místa) ještě Lukáš Jiránek a Dominik Klement. Vzhledem k tomu, že to mezi dorostenci bylo daleko vyrovnanější, a každé družstvo mělo velice rychlé, ale i slabší závodníky, s napětím jsme čekali na výsledkové součty.  A bylo z toho..... druhé místo!

 Krásné, nečekané, ale i trošičku smutné. S děvčaty ze Šumavy pojedou do světa kluci z Nového Města na Moravě...Tak a je hotovo, pobrat ceny, naložit se do auta a fofr domů. Vždyť nás večer čekají ještě taneční. Ani 'mekáč' po cestě nebude. To je teda život. Ale kluci nebojte, na ty naše rychlé holky v tom světě dohlídneme!

 

Zbyněk Pavlásek a Vojta Huřík – trenéři sportovního gymnázia Vimperk

 Lyžaři z vimperského sportovního gymnázia si vedli úspěšně na republikovém finále AŠSK v přespolním běhu.

Fotogalerie ze závodu



Pomoc Ukrajině