Zpráva o činnosti úseku AD PSL 2021/2022

Zpráva o činnosti úseku AD PSL 2021/2022

22 min 15 s


Pražský svaz lyžařů, Alpské disciplíny

Sezóna 2021/2022

Po dvou letech lyžařského půstu se konečně letošní sezóna opět trochu rozběhla. Podzimní příprava sice byla ovlivněna další vlnou pandemie, podle které se postupně měnila kritéria možností využití lyžařských středisek. Závodní sezóna byla ale úspěšná a nakonec se povedlo uspořádat prakticky všechny plánované závody všech kategorií. Od března již bez Covid-19 opatření. Jen konec byl opět trochu komplikován ukrajinskou krizí.

Výkonost pražských závodníků byla velmi dobrá, jen v žákovských kategoriích došlo proti nedávným létům k velkému zhoršení. Je to dáno především „stárnutím“, kdy se zejména RTZ soustředil na juniory a Lajdáček a Sokol Nusle na předžákovské kategorie.

Díky dlouhotrvajícím výborným lyžařským podmínkám se jistě podařilo na závěr doladit techniku a teď už zbývá pouze kratší odpočinek, nabrání nových sil a zahájení letní přípravy.

 

Ski avia Praha

Letos jsme společně s SK Lajdáček a TJ Vodní Stavby Praha úspěšně zorganizovali již 9. ročník Mistrovství Prahy kategorií PaP v Herlíkovicích. A s TJ Spartak Vrchlabí jsme se opět postarali o jediný závod Mistrovství Prahy v kategorii žactva.

Naši závodníci se neztratili mezi medailisty. Účastnili jsme se i závodů Jizerského a Šumavského pohárku, kde závodníci SKI AVIA Praha obsadili v celkovém bodování umístění v TOP 5 a TOP 10.

Značných úspěchů dosáhli i naši Masters závodníci na Světovém poháru FMC v Peci pod Sněžkou a po světě.

Přípravná „suchá“ soustředění pro nadcházející sezónu už jsou zajištěna.

 

SK Lajdáček

Po dvou covidových sezónách byla ta uplynulá opět standardní s možností úplného tréninkového i závodního programu. Bylo možno absolvovat kompletní program celoroční kondiční přípravy, díky poměrně dobrým podmínkám v zahraničí i celý podzimní naplánovaný program předsezónní lyžařské přípravy. A během zimních měsíců potom v rámci jednotlivých věkových kategorií odjezdit závody  HEAD Cupu, O’Style Cupu, Českého poháru žactva, Českého poháru dospělých a také několik závodů zahraničních.

Pozitivním faktem zimní sezóny byla ve srovnání s předchozími lety efektivnější organizace tréninků v areálu Stoh, dobrá byla i spolupráce s areálem Herlíkovice. Dlouhodobě však chybí možnost tréninku SG, účast na občasných středečních ranních trénincích SG ve Svatém Petru, navíc s velmi omezenou kapacitou, je pro pražské závodníky velmi komplikovaná. Poměrně náročný a pro část závodníků nezvladatelný byl i kalendář závodů žákovské kategorie, kdy na přelomu února a března proběhlo během 3 týdnů 13 závodů. 

Ročního tréninkového cyklu se zúčastnilo téměř 70 mladých sportovců v 5 tréninkových skupinách (přípravka, předžáci, žáci mladší, žáci starší, junioři). Žáci a junioři měli v rámci RTC 174 tréninkových dní, z toho na lyžích 101 dní, přípravka a předžáci potom přibližně o 30 až 40 % méně.

Junioři absolvovali průměrně 20 -25 startů, žáci 25-30 startů, předžáci 10-15 startů, přípravka 6-10 startů. 

 

LO TJ Vodní stavby Praha

Lyžařský oddíl funguje nepřetržitě od roku 1974 pro všechny věkové kategorie od přípravky a předžáků přes žáky a juniory až po dospělé a má zastoupení i v kategorii masters.

V poslední sezóně se trénování věnovalo pravidelně 10 trenérů (I., II. a III. třídy) a trénovali a doprovázeli na závody 11 závodníků přípravky, 13 předžáků, 16 žáků, 6 juniorů a 4 závodníky v kategorii dospělých.

Před sezónou absolvovali 5 zájezdů na ledovce a přípravě na lyžích věnovali vánoční a jarní prázdniny, všechny víkendy a také mnoho dní v týdnu s ohledem na výuku ve škole.

Během zimní sezóny se účastnili krajských, republikových i mezinárodních závodů a spolupořádali mistrovství Prahy předžáků.

Tréninku se věnuje po celý rok, má pravidelné kondiční tréninky v týdnu a pořádá víkendové zájezdy na horská kola, jezdí pravidelně na IN-LINE bruslích a v létě nabízí účast na dvou týdenních kondičních soustředěních.

Součástí soustavné práce jsou i mimosportovní aktivity jako brigády na oddílové chalupě na Bratrouchově, jako společenské aktivity se pravidelně účastní plesu pražských lyžařů a hrají fotbalové utkání rodičů proti lyžařům z Lajdáčku.

 

SOKOL NUSLE

Činnost lyžařského oddílu Sokola Nusle se soustřeďuje hlavně na mládež, v současnosti již trénuje a závodí 32 dětí, máme 5 kvalifikovaných trenérů a vzdělávají se další 4. A další děti nám dorůstají.

Velmi aktivní jsme byli i při pořádání letních přípravných soustředění.

Zimní tréninky a závody se realizují hlavně o víkendech na chalupě v Peci a okolí – Černý Důl, Herlíkovice, Špindlerův Mlýn. V Praze jsou pravidelné tréninky každé úterý v přírodě. Systematická práce s dětmi nás již odměňuje, naši závodníci jsou konkurenceschopní s dětmi z hor nebo s dětmi z jiných silných oddílů.

Tady je stručný výčet aktivit oddílu v uplynulém roce:

-       závodní lyžování dospělých, 4 zástupci – několik dobrých umístění na celorepublikových závodech v kategorii Masters (2x 2 místo na světovém poháru Masters v Peci),

-       tři závodníci závodí ve free skiing,

-       závodní lyžování mládeže – žactvo, předžactvo, přípravka, žactvo, nejmladší závodníci 2006 až 2017 na závodech v Peci i jinde, dobrá umístění v Head Cupu 2022,

-       pod vedením olympionika Michala Novotného se naši závodníci zdokonalují ve snowboardingu, doufáme v jejich zapojení do závodní činnosti.

V letošní sezoně jsme opět uspořádali veřejné závody pro mládež v obřím slalomu v Peci pod Sněžkou, pro žáky jako vstupní klasifikační závod.

Pro příští rok zvažujeme uspořádat ve své režii územní kvalifikační závod žactva, což by nás organizačně řadilo mezi vedoucí lyžařské oddíly v ČR.

 

Racing team Záhrobský

Po mimořádné sezóně 20-21, která byla zcela ve znamení pandemie, se letos lyžařský život vrátil do takřka normálních kolejí. Racing team Záhrobský se i nadále věnoval své činnosti ve všech třech věkových kategoriích. V kategorii přípravka a předžáci pod vedením úspěšné dvojice Richarda a Žanety Šeborových, mladší a starší žáky v uplynulé sezóně nově vedl úspěšný a známý český trenér Filip Marek za podpory některých rodičů svěřenců a juniorskou kategorii měl na starosti Petr Záhrobský ve spolupráci s Matúšem Pavelkou.

Všechny kategorie absolvovaly obvyklý letní kondiční program zahrnující soustředění v Itálii u moře a dva kondiční týdny v Česku. Lyžařská příprava sestávala z jarních tréninků na ledovci, letního tréninku v lyžařské hale zaměřeného na slalom a podzimní přípravy opět na ledovci v Rakousku. Junioři měli přípravu obohacenou o tréninky na ledovcích v Itálii a ve Švýcarsku, kde jsme spolupracovali i s několika špičkovými zahraničními týmy.

V závodní sezóně se nejmladší kategorie účastnili závodů Leki cup a Head cupu. V oboru pohárcích jsme v individuálních závodech zaznamenali řadu umístění na stupních vítězů a také jedno vítězství.

Žáci, odjezdili na začátku sezóny velkou řadu závodů kategorie VKZ a řada z nich se pak nominovala do celorepublikových RKZ.

Mezi juniory vyčnívají dvě pátá místa Aleny Labaštové na Mistrovství světa juniorů. Těchto úspěchů si mimořádně vážíme a je to zatím to nejlepší, čeho jsme v klubu dosáhli. Elese Sommerová, která se připravuje individuálně, ale také reprezentovala náš tým, se nominovala na Zimní olympijské hry v Pekingu, kde své závody bohužel nedokončila. Kromě toho dokázala 2x bodovat v Evropském poháru. Marek Müller se nominoval na Evropský olympijský festival (EYOF). Naši závodníci také potvrdili i na další sezónu svoji příslušnost ke svazovým reprezentačním výběrům.

I v této končící sezóně úspěšně pokračovala spolupráce se Ski klubem Velké Meziříčí v rámci SpS Vysočina.

 

LK VS Praha

Tento klub žádné informace o tréninku ani výsledcích svých závodníků neposkytl, takže můžeme pouze vyzdvihnout dosažené výsledky nejlepšího „pražského“ muže Jana Skořepy.

 

VŠTJ Ekonom

Ekonom se podílel technicky na pořádání mezinárodních závodů FIS/CIT na Mísečkách ve dnech 19.-20. března, které se uskutečnily po dvou letech. Na závodech vypomáhali a další kvalifikovaní rozhodčí z PSL. Závodů se zúčastnilo cca 70 mužů a cca 50 žen, včetně zahraniční účasti. Nedělní závod se jel jako Mistrovství Prahy ve slalomu 2022. Mistry Prahy se stali Alena Labaštová (RT Záhrobský - ženy a juniorky), Eduard Fiala (LO TJ VS Praha - muži) a Jan Doseděl (SK Lajdáček - junioři).

Náš oddíl dále po Covidu začal znovu trénovat a závodit, zúčastnili jsme se několika závodů FIS Masters Cup a několika závodů Ski serie Masters. Nepříjemné překvapení nás čekalo na Stohu, kde úsek AD nezahrnul do smlouvy na možnost trénování kategorii masters, a tak jsme při tréninku museli po celou zimu platit cenu 1000 Kč za 2 hodiny tréninku místo obvyklých 200 Kč. Toto by ještě stálo do budoucna za diskuzi.

 

SK SJ SKI

Po loňském a předloňském zrušení na poslední chvíli se letos podařilo uspořádat již 16. ročník Světového poháru FIS Masters Cupu, opět v Peci pod Sněžkou. S ohledem na termín konání již bez proticovidových opatření. Bohužel na počtu účastníků se negativně podepsala ukrajinská krize. Díky podpoře PSL a dalších partnerů, záštitě MMR, Královéhradeckého hejtmana a starosty Pece i díky velmi dobrému počasí a sněhovým podmínkám, byl i letošní ročník hodnocen všemi účastníky i samotnou FIS velmi dobře. FIS také přidělila FMC českému svazu i pro příští sezónu. Uskuteční se v Peci 11. a 12.3.2023. Hlavním pořadatelem bude opět SJ SKI.

Naši závodníci se zúčastnili i řady tréninků a závodů v zahraničí se střídavými úspěchy.

 

Kdo se z pražských závodníků dostane letos do reprezentace nebo SCM budeme vědět cca do poloviny května.

 

Takže nezbývá, než všem závodníkům pogratulovat k úspěchům, Svazu pak poděkovat za podíl na jejich přípravné a závodní činnosti a finanční podporu.

 

PSL i pro následující sezónu zajistil finanční podporu z grantu hlavního města klubům, které mají závodníky od přípravky do dosažení 18 let. Tato podpora může být čerpána na materiálové vybavení a trenéry. A AD PSL bude opět přispívat rovněž na nejlepší dospělé závodníky, kteří nedostávají podporu od SLČR, příp. je její výše zanedbatelná.

 



Pomoc Ukrajině