Šumaváci dovezli z Jablonce první letošní medaile v běhu na lyžích

Šumaváci dovezli z Jablonce první letošní medaile v běhu na lyžích

4 min 54 s

O víkendu 3.–4. ledna se v Jablonci nad Nisou konal první letošní závod Českého poháru v běhu na lyžích. Závody v Jablonci byly uspořádány pro kategorie mladšího a staršího dorostu a pro juniory a dospělé. Organizátoři připravili pro závody 2km dlouhý okruh s nepříjemným a dlouhým stoupáním.


V sobotu se na dvoukilometrovém okruhu kroužilo bruslením a v neděli se jela klasika. Zvláště nedělní závod byl napínavý, protože o výsledcích nerozhodovala pouze výkonnost běžců, ale významně také mazání lyží servismany. Do starého umělého a vlhkého sněhu celou neděli padal čerstvý prašan a to jsou pro mazání ty nejhorší podmínky. Někteří závodníci se proto trápili na podkluzujících lyžích, jiní zase na lyžích s nalepeným sněhem. I proto řada závodníků běžela svůj závod raději na úplně hladkých lyžích bez vosku. Byla to loterie.

Šumaváci do nového roku vykročili úspěšně, protože ve všech kategoriích se zapsali do předních míst výsledkových listin a přivezli si své první letošní medaile. Zlatou medaili vybojovala juniorská reprezentantka Andrea Klementová, dvě stříbrné medaile si z Jablonce přivezla Barbora Havlíčková, jednu stříbrnou starší dorostenec Jiří Mánek a bronzovou junior Luděk Šeller. Všichni závodí za Fischer SKI klub Šumava Vimperk. Podia do 6. místa si pak ještě vybojovali Adéla Nováková, Tomáš Kalivoda, Tereza Kreuzigerová (Sokol Stachy), Jan Švejda a Matyáš Albrecht (Sokol Stachy).

Velmi zajímavá byla klání ve starším dorostu, pro který byly závody nejen Českým pohárem, ale také nominačními závody na Mezinárodní zimní olympiádu mládeže EYOF (www.eyof2015.org), která se koná na konci ledna v Lichtenštejnsku. I tam Šumava může vyslat svého reprezentanta, bude jím Jiří Mánek z vimperského Fischer Ski klubu Šumava.

Výsledky:

Sobotní bruslení:

mladší dorost: 

5 km - Jirouš 7., Albrecht 9., Honsa 13., Švejda 26., Vachuta 29., Tischler 36., 

4 km - Havlíčková 2., Nováková 6., Sázková 7., Řezníková 11., 

Starší dorost: 

10 km - Mánek 4. Kalivoda 5., Kaifer 14., Klement 16., Novák 29., 

5 km - Kreuzigerová 6., Daverná 9., Boldová 18., Vostradovská 22., 

Junioři: 

10 km - Šeller 4, Švejda 6., Hojdekr 8., Řežáb 10., 

5 km - Klementová 1.

 

Nedělní Klasika:

Mladší dorost: 

5 km - Albrecht 6, Jirouš 9., Honsa 16., Tischler 28., Švejda 31., Vachuta 36., 

4 km - Havlíčková 2., Řezníková 7., Sázková 17., Nováková 20., 

Starší dorost: 

7 km - Mánek 2. Kalivoda 7., Kaifer 10., Klement 22., Novák 28., 

5 km - Kreuzigerová 4., Boldová 16., Vostradovská 21., Daverná 23., 

Junioři: 

15 km - Šeller 3., Hojdekr 8., Řežáb 9., Švejda 13., 

10 km - Klementová 4.



Pomoc Ukrajině