Pět medailí z mistrovství republiky dorostu pro šumavské lyžaře.

Pět medailí z mistrovství republiky dorostu pro šumavské lyžaře.

7 min 3 s

Zatímco na domácí Šumavě se konal o uplynulém víkendu největší lyžařský závod v regionu – Šumavský skimaraton, početná skupina dorostu Fischer ski klubu Šumava Vimperk a Sokola Stachy odjela již ve čtvrtek bojovat o republikové tituly na Horní Mísečky do Krkonoš. A vedla si tam nad očekávání dobře.


Domů přivážíme celkem pět mistrovských medailí a další tři z nedělního závodu ve skikrosu, který již nebyl vyhlášen jako MČR, ale jen jako další závod Českého poháru.

Hned páteční sprinty klasickou technikou nám přinesly trojnásobnou medailovou radost. Na sprintovém okruhu bylo snad sedmero druhů sněhu a trochu komplikovanější máza. Nicméně naši závodníci si s tím poradili na výbornou. Nejprve ve starším dorostu parádní představení Jirky Mánka, který v nabité konkurenci a na těžké trati vybojoval bronzovou medaili. V téže kategorii bral ještě Tomáš Kalivoda pěkné 7. místo a Honza Kaifer 16. místo. V kategorii mladšího dorostu si Samuel Jirouš doběhl pro nečekané stříbro a konečně mladší dorostenka Barbora Havlíčková vybojovala stejně jako Jirka bronz. Velice pěkné výkony předvedli i další závodníci a závodnice: Adélka Nováková 7. místo, Míša Willmannová 9, Matyáš Albrecht 11. místo, Tereza Sásková, Fanda Honsa i Karolína Daverná shodně 15. místo, Tereza Řezníková 17. místo, Matěj Vachuta 20, Adéla Boldová 22, Tereza Kreuzigerová 23. místo, Pepa Tischler 24. Těsně za branami postupu do čtvrtfinálových rozjížděk zůstali David Novák a Evelínka Daverná.

Sobotní dlouhý závod volnou technikou byl především parádním představením Barbory Havlíčkové, která potvrdila roli favoritky závodu a s více než minutovým náskokem si dojela pro svůj první dorostenecký titul mistryně republiky. Ostatně celá kategorie mladších dorostenek byla pro náš klub jedna velká paráda. Senzační bronz brala Tereza Řezníková, šesté místo Tereza Sásková, osmá potom Adéla Nováková a velmi pěkné 13. místo pro Míšu Willmannovou, která se po zdravotních komplikacích opět dostává do závodní formy. V kategorii mladšího dorostu medaile těsně unikla Samovi Jiroušovi a Matyášovi Albrechtovi, kteří obsadili čtvrté a páté místo. Stejně tak starší dorostenka Tereza Kreuzigerová vybojovala 4. místo. Velkého pódia dosáhl také starší dorostenec Jirka Mánek na šestém místě. Jeho parťáci v kategorii Tomáš Kalivoda a Honza Kaifer obsadili 14. resp. 24. místo. Velice podařený závod předvedly také Karolína Daverná a za své 9. místo a Adéla Boldová za 11. místo zaslouží pochvalu. V mladším dorostu ještě bodovali Fanda Honsa a Pepa Tischler 16. resp. 17. místem.

Krásné výsledky si odvážíme také z nedělního skikrosu – atraktivní moderní disciplíny, kdy o umístění rozhoduje též lyžařská zručnost a šikovnost a samozřejmě také sportovní štěstíčko. Zajímavých soubojů bylo nespočet a výborně si v nich vedli vítězná Barča Havlíčková, stříbrný Jirka Mánek a bronzová Adélka Nováková. K tomu dvě vyhraná B finále a tudíž páté místo celkově pro Sama Jirouše a Terezu Řezníkovou a účast v B finéle pro Matyáše Albrechta ... nádhera!

Po takto krásných výsledcích si dorostenci a dorostenky Fischer Ski klubu Šumava Vimperk upevnili průběžné vedení v soutěži MČR smíšených družstev a jejich náskok před ostatními kluby narostl již na 350 bodů. Dorostenci Sokola Stachy uzavírají první desítku z 32 hodnocených klubů. Další klání o mistrovské medaile bude již za 14 dnů v Jablonci, celý seriál Českého poháru bude zakončen přesně za měsíc v Harrachově.



Pomoc Ukrajině