BD JčK - Šumavští junioři se vrátili z mistrovství světa

BD JčK - Šumavští junioři se vrátili z mistrovství světa

5 min 24 s

Jihočeští junioři se zúčastnili sedmidenního mistrovství světa v běhu na lyžích konaného v italském Val di Fiemme.


Z Prachaticka byli součástí týmu hned tři závodníci – Jacob Kordutch, Luděk Šeller a Andrea Klementová.


Program byl pro všechny závodníky velmi náročný, protože většina musela absolvovat tři závody v sedmi dnech. Jacob Kordutch dokonce čtyři. „Ostatní závody jsou maximálně dvou až třídenní, tohle tedy bylo pro závodníky o něco náročnější," říká na začátek trenérka Petra Frühaufová.


Velmi dobře si ve skiatlonu vedl Jacob Kordutch, který za juniory jezdí posledním rokem. Zajel skvělý čas a umístil se tak na šestnáctém místě. „Kuba je velký srdcař a dobrý závodník. Bude ale muset zapracovat hlavně na psychice," říká o Kordutchovi trenérka.


Sám Jacob ke svému výsledku říká: „Jelo se mi úplně skvěle. Po první desítce jsem se cítil úplně parádně. Fakt málokrát jsem se při závodě cítil tak dobře. Možná to se mnou udělala jedna slečna, kterou jsem tam potkal," říká s trochou nadsázky a dodává: „Já jsem odhodlaný ze sebe vymáčknout naprosto všechno, co půjde. Tohle šestnácté místo mě přesvědčilo o tom, že má cenu zkusit lyžovat i nadále, že je tu ta šance, někam to dotáhnout."


To Luděk Šeller má podle slov jeho trenérů slibnou budoucnost. Na mistrovství světa se mu podařilo zajet velmi dobrý závod ve sprintu, ve kterém mu ale nakonec chyběly tři setiny od postupu do finálového běhu. „Musím říci, že Luděk si vedl velice dobře. Ve zmiňovaném sprintu měl opravdu smůlu, protože tři setiny je velice málo, mohl být ve finále," říká k výkonu svého svěřence Petr Steinbach. Petra Frühaufová zase dodává: „I štafeta se mu velice povedla. Rozjížděl ji na prvním úseku a dovezl ji v přímém kontaktu na první desítku. V klasice dojel šestatřicátý, což je samozřejmě také velice slušný výsledek."


Vimperská závodnice Andrea Klementová je juniorkou prvním rokem, a tak pro ni závody mistrovství světa byly velkou zkušeností. „Její výsledky tady ve Val di Fiemme odpovídají letošní výkonnosti. Nejlépe asi zajela štafetu. Ve skiatlonu a klasice se pohybovala kolem padesátého místa, což také určitě není špatný výsledek. Andrea má ještě velké rezervy v technice, na které ale pečlivě pracuje," hodnotí mladou závodnici trenérka. Jedinou kaňkou na povedeném mistrovství světa juniorů bylo počasí. Od druhého závodního dne pršelo, a tak měli závodníci trošku těžší podmínky.



Pomoc Ukrajině